Finnboat

Efter den inhemska lågkonjunkturen kunde man redan se tecken på ökad efterfrågan vid Helsingfors flytande båtutställning 2024. Under den fyra dagar långa utställningen ökade antalet besökare med nästan sex procent jämfört med föregående år.

Uiva Flytande 2024
”På bryggorna märktes betydligt fler positiva signaler än i fjolt”, säger Jarkko Pajusalo, vd för Båtbranschens Centralförbund Finnboat. Jussi Evinsalo

Helsingfors flytande båtutställning ägde rum den 15–18 augusti, precis som vanligt vid HSK:s klubbhamn på Drumsö. På utställningen sågs nästan 300 båtar och besökarantalet steg till över tio tusen. Jämfört med utställningen i augusti 2023 ökade antalet besökare med 5,7 procent. Uiva Flytande är enligt bekräftade besökarsiffror Nordens största flytande båtutställning med nästän 300 båtar.

”På bryggorna märktes betydligt fler positiva signaler än i fjol. Tecknen på en vändning är tydliga, då både offertförfrågningar och avslutade affärer ökade markant”, säger Jarkko Pajusalo, vd för Båtbranschens Centralförbund Finnboat.

Enligt besöksundersökningen fick evenemanget positiv respons också   från publiken. Över 70 procent av besökarna uppgav att de hade gjort inköp på mässan, inklusive kläder, båtutrustning och båtar.

”När båtarna ligger i vattnet får man en bättre uppfattning om dem än i en utställningshall. I mindre båtar kan man särskilt känna av stabiliteten eller ostadigheten när båten ligger stilla och man rör sig ombord. Vid fint väder är det också ett riktigt trevligt evenemang för att bara njuta av den marina atmosfären, omgiven av fina båtar. Man får se båtar av alla slag och prisklasser och kan bekanta sig närmare med nyheter”, sammanfattade en av besökarna i sin feedback.

Besökarnas intresse bekräftas av seglingsinstruktörerna från Purjehduksenopettajat PORY rf, föreningen för seglingslärare. Tillsammans med instruktörerna fick 113 personer möjlighet att prova på segling på vattnen utanför Drumsö, vilket är betydligt fler än under tidigare år. Dessutom rapporterar ledarna för seglingsskolorna att båtförarkurserna varit välfyllda under sommaren.

”Vi fick otroligt positiv feedback både vid anmälningsstationen och ombord på båtarna. Vi hade människor i alla åldrar och med olika bakgrund som var intresserade av segling, inklusive tidigare motorbåtsägare som nu ville prova på segling”, berättar Katja Kopra-Kullas, ordförande för PORY rf.

 

Försäljarna av större fritidsbåtar är nöjda

Henri Jokinen, vd för Astrum Båt i Salo, som säljer Arronet-, Grandezza-, Quarken- och Sargo-båtar, lämnade båtutställningen med nöje i sinnet.

”Kunderna var verkligen redo att köpa, och vi förde riktigt bra diskussioner. Det bästa av allt var att vi lyckades knyta nya affärer direkt på mässan, utan att de var förberedda tidigare. Den positiva stämningen var påtaglig från det att mässan öppnade till dess att den stängde. Vi hade gärna fortsatt i ytterligare tre dagar”, säger Jokinen.

Enligt Jokinen väckte särskilt de större fritidsbåtarna kundernas intresse.

“Trenden är sådan just nu, men när försäljningen av större båtar tar fart brukar också efterfrågan på mindre båtar följa efter”, bedömer Jokinen.

”Veckan efter mässan har varit hektisk. På Flytande inleddes nya samtal, och även diskussioner som påbörjades före mässan har framskridit”, säger Jere Kosunen, vd för Hansail Oy, som importerar Hanse-, Dehler- och Moody-segelbåtar.

Trots den digitala marknadsföringens framfart menar Kosunen att det fortfarande är avgörande för kunden att kunna se båten på riktigt. Köpare tas vid behov till tillverkarnas varv i Tyskland eller andra delar av Centraleuropa för att se den önskade båtmodellen, men en flytande båtutställning på hemmaplan är ett mycket effektivt arrangemang ur importörens synvinkel.

”Efterfrågan ser nu så rimlig ut som den överlag kan göra för segelbåtsförsäljningen i Finland. På Flytande fanns flera nya segelbåtar utställda, vilka beställts under de mest ekonomiskt osäkra tider”, påpekar Kosunen.

 

Kabinbåtarna Silver Seahawk och Terhi Cabin väckte stort intresse i och med höstens ankomst

Oy Brandt Ab presenterade ett brett utbud av Faster-, Silver-, Terhi- och TG-båtar på Flytande. Koncernchef Markku Hämäläinen berättar att båtutställningen lämnade en positiv känsla både när det gäller besökarantalet och försäljningen.

”Jämfört med förra årets utställning var Flytande i augusti 2024 ett klart bättre evenemang för oss”, sammanfattar Hämäläinen.

På mässan var publiken särskilt intresserad av Silver Seahawk-modellserien, där alla båtar bygger på samma sju meter långa aluminiumskrov: mittpulpetbåten CCX, som förutom sin styrpulpet i glasfiber är tillverkad helt i aluminium, BRX, som är försedd med dubbla pulpeter samt kabinbåten Seahawk Cabin.

”I vårt produktsortiment väcker alltid nyheterna störst intresse hos besökarna. Vi gjorde affärer över hela linjen med alla modeller, men särskilt stort var intresset för kabinbåtarna, både den nya Terhi 480 Cabin och Silver Seahawk Cabin”, säger Hämäläinen.

Faster 465, en 4,65 meter lång mittpulpetbåt i aluminium, blev en klar favorit bland mässbesökarna i det mindre båtsegmentet.

 

Buster-båtarna och nya Cross 55 BR lockade

Inha Bruk Ab presenterade ett brett utbud av sina Buster-, Yamarin- och Yamarin Cross-modeller på mässan. Årets nyhet var högaktuella Cross 55 BR, utrustad med dubbla pulpeter. Denna bowrider, som tillhör det mest populära segmentet – utombordsbåtar runt fem meter, fick sin världspremiär på Flytande. Båtens aluminiumskrov tillverkas i Etseri, medan produktion av glasfiberdäck och montering sker i Valkeakoski.

Försäljnings- och marknadsföringschef Artturi Niittynen berättar att båtar i alla storlekar såldes på Flytande. Till skillnad från tidigare år hade företaget i år också en landmonter där de populära små aluminiumbåtarna Buster XSr och Buster M presenterades. På bryggan väckte de stora öppna Buster Magnum -båtarna intresse, särskilt med det utökade motorutbudet som nu inkluderar Yamahas nya V6-motorer.

”Försäljningsmässigt överträffade vi fjolårets resultat. Särskilt Busters modellutbud i sin helhet, från de minsta till de största båtarna, väckte stort intresse, och naturligtvis även den nya Yamarin-modellen Cross 55 BR. Landmontern visade sig vara en utmärkt mötesplats för att träffa kunder”, säger Niittynen.

 

Masttillverkaren Seldén återvänder

Den svenska tillverkaren Seldén Mast, en av världens ledande producenter av master och riggkomponenter för segelbåtar, deltog för första gången på den flytande båtutställningen.

“Sensommarens flytande båtutställning är den perfekta platsen för att marknadsföra Furlex och Seldéns produkter”, säger Klaus “Jomppe” Koskimies, som representerar Seldén Mast i Finland och har lång erfarenhet inom branschen.

”Vi är definitivt nöjda och kommer absolut att delta nästa år. För en rigg- och komponenttillverkare är Flytande ett utmärkt tillfälle att diskutera med båtägare om saker som fortfarande är färska i minnet efter båtsäsongen. Vi fick många förfrågningar som våra återförsäljare nu kan arbeta vidare med”, säger Koskimies.

Veneilijän Verkkokauppa hade en stor monter på Flytande, där de sålde kläder, skor och utrustning. Anton Dietrich berättar att särskilt flytvästar och seglarjackor sålde bra.

”Det var gott om besökare på utställningen och i vårt tält. Men folk är fortfarande försiktiga med sina pengar; till exempel kanske man bara uppdaterar den mest använda seglarjackan istället för att köpa en hel ny seglingsutrustning”, säger Dietrich.

Nästa gång samlas båtfolket på Helsingfors internationella båtmässa i Mässcentret i februari. Helsingfors flytande båtutställning kommer att hållas på Drumsö igen i augusti 2025.

  • Helsingfors flytande båtutställning Uiva Flytande 14–17.8.2025
  • Helsingfors internationella båtmässa Vene 25 Båt 7–16.2.2025
Suomi